"Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" - Ioan ( XIV, 6 )
Eu sunt Calea, Adevarul si Viata
Sinaxã monahalã în Arhiepiscopia Ortodoxã Românã din cele douã Americi

Sinaxã monahalã în Arhiepiscopia Ortodoxã Românã din cele douã Americi

Marime text

În zilele de 9 şi 10 iulie s-a desfãşurat la mãnãstirea Acoperãmântul Maicii Domnului din Wentworth, (Quebec, Canada) prima sinaxã monahalã din Arhiepiscopia Ortodoxã Românã din cele douã Americi. Alãturi de IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar au participat arhim. Nicodim Bibarţ şi monah Efrem (Parohia Înãlţarea Sfintei Cruci, Upland, California), arhim. Nicholas Giroux (Mãnãstirea Înãlţarea Sfintei Cruci, Toronto), Ierom. Cyrille Bradette şi fratele Ilie (Acoperãmântul Maicii Domnului, Wentworth), protosinghel Vincenţiu Temirov şi ierom. Paisie Buhnilã (Mânăstirea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Middletown, New York).

Ziua de sâmbãtã 9 iulie a fost începutã cu Sf. Liturghie dupã care s-a trecut la sinaxa propriu-zisã. IPS Nicolae a avut cuvântul de deschidere în care a subliniat importanţa mãnãstirilor în lucrarea misionarã a Arhiepiscopiei. S-a trecut apoi la ordinea de zi. Fiecare dintre cei prezenţi au fãcut o scurtã prezentare autobiograficã. Au fost prezentate de asemenea mãnãstirile din care provin împreunã cu stadiul proiectelor sau lucrãrilor în curs. S-a constatat cã toate mãnãstirile au fost fondate dupã anul 2000 şi cã existã un numãr de 13 cãlugãri în toatã Arhiepiscopia. Datoritã numãrului redus de monahi, mãnãstirile se întreţin din donaţiile credincioşilor, din producţia de lumânãri, din veniturile personale a celor care au practicat o meserie în viaţa activã etc. Unele mãnãstiri au proprietãţile lor, altele deocamdatã au închiriat spaţii care le permit sã funcţioneze decent.

La al doilea punct de pe ordinea de zi s-a discutat necesitatea redactãrii unui proiect de statut al mãnãstirilor pânã anul viitor care odatã aprobat sã fie inclus în Statutul Arhiepiscopiei. S-a decis ca sinaxa monahalã sã se ţinã la fiecare doi ani. S-a cerut mãnãstirilor sã prezinte Arhiepiscopiei toate actele necesare (act de proprietate, asigurare etc) precum şi un raport financiar şi de activitate anual.

Dupã-amiazã sinaxa a continuat cu chestiuni legate de activitatea pastoralã. S-a decis instituirea unei duminici dedicate vieţii monastice în care parohiile sã îndemne pe credincioşi lor sã viziteze aceste aşezãminte sprijinindu-le spiritual şi material. De asemenea s-a propus ca prin rotaţie la fiecare 2 - 3 ani sã se organizeze un eveniment important în fiecare mãnãstire care sã poatã face cunoscutã mai bine prezenţa și misiunea ei în regiunea respectivã, precum şi viaţa monahalã în general. S-a decis sã se ofere un spaţiu în cadrul publicaţiilor Arhiepiscopiei (buletinul electronic, revista şi almanahul Credinţa) articolelor despre viaţa monahalã.

La sfârşitul întâlnirii s-a hotãrât ca urmãtoarea întâlnire sã aibã loc pe data de 13 – 14 iulie 2013 la mãnãstirea Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi (Middletown, New York). Duminicã 10 iulie s-au sãvârşit slujba Ceasurilor şi Sf. Liturghie în prezenţa unui numãr mare de credincioşi veniţi din toate parohiile din zona Montreal. Agapa frățească a încheiat această frumoasă zi de împreună slujire.